kolmapäev, jaanuar 14, 2009

Aastalõpupidude järelkaja

Detsember oli pungil jõuluvanasid täis, ma pole kindlasti ainus keda see silmini ära tüütas. Enda pühad möödusid aga mõnusalt ja tagasihoidlikult pere seltsis, kuigi suguvõsa külastamise programm oli tihe. Ei mingit hulluks shoppamist ja lõhkemiseni täis pugimist - olid mõnus pipargoogiküpsetamise lõhn, natuke verivorsti ja toredaid jutuajamisi lähedastega.

Millegipärast läheb pidusid iga aastaga rohkemaks: jõulupeod koolis, tööl, mitmes erinevas huviringis või sõpruskonnas. Head tahet on palju, aga ära tüütab ikka. Vist mitte ainult mind, tundub et järjest popimaks muutuvad maskiballid ja kostüümidega stiilipeod - et üritusel vähegi jumet ja vaheldust oleks.
Peale paari juhust, kus ma ainsana väljareklaamitud stiili nimel vaeva nägin, ma keeldun üritamast. Päris piinlik on elustada stseen Bridget Jonesi filmist, kus too Playboy jängusabakesega ülikonnastatud sünnipäevale sisse marssis.
Võib olla tulenevad minu vastuolulised kogemused ka pidude toimumisest erinevates kultuurikeskkondades. Mind pole veel suudetud ümber veenda selles, et eestlased on siiramad ja ausamad. Eestis on mõnus komme enne pidu sõbrantsiga kaltsukaid kammida ja üksteisele grimmi teha. Filmi teemalisel aastavahetuspeol Tipiks-Täpiks kehastumine on siiani hitt.
Londonis oli hea, kui kellelgi oli meeles pilapoest roosa parukas või torumüts haarata. Sorry, pole aega peensusteks, teksad käivad küll ja ega suurt seksikust saa kostüümi taha varjata!

Selle aasta "pirn" pärineb sõbralt, kes palus mind appi kursuse jõulupeoks Klu Klux Klani silmaaukudega valget torbikut õmblema. Sinu jaoks on see karneval, neeger! Londonis olen õppinud selliste teemadega eriti ettevaatlik olema. Usun, et enne natsimundri selga tõmbamist mõtleb enamus eestlasi hetke järele. Tookord jäigi sõber ilma kostüümita, juhuks kui peol oleks tundlikumaid välisüliõpilasi viibinud. Veidi on nukker, et kellegi rahvuslike paanikahoogude tõttu ajalootegelasi puudutavad naljad ühiskondliku halvakspanu osaliseks saavad. Ja nagu telerist nähtud standup comedy saated näitavad, siis ainsad, kes juutide või neegrite üle naerda julgevad on juudid ja neegrid ise.

Kommentaare ei ole: